Skip to main content

Moussaka

Wilt u lekkere Moussaka (Aubergine en aardappel ovenschotel) in alle soorten en vormen voorbereiden met de perfecte kruidenmix? Wij bevelen dan de volgende kruiden aan:

Ingrediënten:

  • 2 aubergines
  • 500 gram lams- of rundergehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt ( of 1 theelepel knoflookpoeder)
  • 400 gram tomatenblokjes (uit blik)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • ongeveer 8 tot 10 blaadjes laurierblad
  • 1/2 theelepel piment gemalen
  • Zout en zwarte peper gemalen naar smaak (1 theelepel)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • Snufje nootmuskaat poeder
  • 100 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld pecorino of Parmezaanse kaas)
  • Optioneel: paneermeel voor de topping

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Snijd de aubergines in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Bestrooi ze lichtjes met zout en laat ze 15-20 minuten rusten om het bittere sap eruit te trekken. Spoel de plakjes daarna af en dep ze droog met keukenpapier.
  3. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de plakjes aubergine aan beide kanten goudbruin. Zet de gebakken aubergine opzij.
  4. In dezelfde pan voeg je nog 2 eetlepels olijfolie toe. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en bak ze tot ze zacht en licht goudbruin zijn.
  5. Voeg het gehakt toe aan de pan en bak het rul en bruin. Zorg ervoor dat het gehakt goed gaar is.
  6. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, gedroogde oregano, gedroogde tijm, gemalen kaneel, piment gemalen, nootmuskaat gemalen, zout en zwarte peper gemalen toe aan de pan. Meng alles goed door elkaar en laat het geheel sudderen gedurende 10-15 minuten zodat de smaken goed vermengen.
  7. Smelt de boter in een aparte pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer goed met een garde om een roux te vormen. Blijf roeren gedurende ongeveer 2 minuten om de bloem te laten garen.
  8. Voeg geleidelijk de melk toe aan de pan, terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen. Blijf roeren tot de saus dikker wordt. Breng de bechamelsaus op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
  9. Vet een ovenschaal lichtjes in met olijfolie. Leg een laag gebakken aubergineplakjes op de bodem van de schaal. Schep een deel van het gehaktmengsel over de aubergine en verspreid het gelijkmatig. Herhaal de lagen met de overgebleven aubergine en gehakt, eindigend met een laag aubergine bovenop.
  10. Giet de bechamelsaus gelijkmatig over de bovenkant van de moussaka en bestrooi met geraspte kaas. Als je wilt, kun je een dun laagje paneermeel over de kaas strooien voor een knapperige topping.
  11. Bak de moussaka in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 45-50 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de saus bubbelt.
  12. Haal de moussaka uit de oven en laat het een paar minuten afkoelen voordat je het serveert.

Nu is je smakelijke moussaka klaar om te serveren! Laat het even rusten voordat je het in plakken snijdt en genieten maar.

Moussaka ( Aubergine ovenschotel)
De waardering van dewereldkruidentuin.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 10 reviews.