Skip to main content

Waarom specerijenmixen beter zijn dan rubs?

In dit stuk gaan we het hebben over een onderwerp, of beter gezegd, een vergelijking waar wellicht niet iedereen het erover eens zal zijn. En dat kan natuurlijk! Echter vinden wij van de Wereldkruidentuin het leuk om eens een perspectief te bieden wat mening liefhebber van koken en voedsel wat meer inzicht en diepte kan geven in het gebruik van smaakversterkers om het gerecht zo lekker mogelijk te houden. Daarom gaan we (vanuit ons oogpunt) eens uitleggen waarom wij vinden dan het marineren, kruiden en op smaak brengen van voedsel beter kan werken met specerijenmixen in plaats van rubs.

Laten we beginnen met het uitleggen van het verschil tussen kruidenmengels en rubs. Rubs zijn eigenlijk specerijen met toegevoegde smaakstoffen zoals gluten, suikers en oliën terwijl kruidenmengels grotendeels bestaan uit specerijen en tuinkruiden. Als gevolg, betekent dit dat bij het gebruik van rubs niet de volledige potentie op het gebied van smaak en aroma van de specerijen naar boven komt doordat rubs ook andere toevoegingen hebben. Het zijn juist die toevoegingen die de volledige smaakexploitatie veroorzaken en dit is zonde doordat hierdoor de toegevoegde waarde van de specerijen en tuinkruiden vervaagd.

Een ander voordeel wat specerijenmixen hebben voor het lekkerder maken van het gerecht is dat je kan experimenteren met meerdere soorten kruidenmengsels en zo zelf de regie in handen hebt over hoe optimaal je je gerecht wilt kruiden. Terwijl bij rubs er meestal gebruikt wordt gemaakt van een complete rub voor een bepaald gerecht, voedselsoort of vlees. Je kan bijvoorbeeld moeilijk een andere rub wat gericht is op een ander type gerecht of voedsel combineren. Deze vrijheid heb je natuurlijk wel bij het gebruik van meerdere kruidenmixen. Ook bij je bij rubs afhankelijk van een soort smaak en is het lastig om dit aan te passen.

Een populaire rub wat veel toegepast wordt is de zogeheten ‘dry rub’. Zoals de naam het al zegt bestaat het uit suikers zonder olie met wat specerijen. Dit is ongunstig voor kleine stukjes vlees of mager vlees omdat dry rubs de braadvet wat vrijkomt tijdens het bakken of grillen absorbeert waardoor weinig vocht overblijft in het vlees en dus het zorgt voor een mindere sappige en malse uitkomst. Dit zal niet gebeuren bij specerijenmixen doordat het juist goed opgenomen wordt in de braadvet en sterker nog ervoor zorgt dat je de braadvet als een soort jus achteraf kan serveren.

Al met al verschilt natuurlijk de smaak, voorkeur en bereidingswijze waarop je het voedsel wilt kruiden en presenteren wij met deze nieuwsbrief enkel voordelen, volgens onze mening, van het gebruik van specerijenmixen in plaats van rubs. Uiteindelijk is de keuze aan jezelf en is het allerbelangrijkste voor ons dat onze specerijenmixen zullen bijdragen aan een fantastische kruidige droomsmaak wat niet snel vergeten zal worden.

Wij wensen je alvast veel culinaire succes toe!

Bekijk eens ons lekkerste marinademengsels:

Braad en grill kruiden
Viskruiden
Kip Tandoori mix

De waardering van dewereldkruidentuin.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 11 reviews.