Skip to main content

Hoe kan je het beste kruiden & specerijen bewaren? – De ultieme gids voor langdurige versheid

Introductie:
Iedereen houdt van heerlijke kruiden en specerijen en gebruikt het als geheime wapen om gerechten tot leven te laten komen. Om het maximale uit de krachtige smaken en aroma van de smaakmakers te kunnen halen, is het essentieel om het op de juiste manieren te bewaren voor (kort of langdurig) gebruik. In deze blog delen we graag met je de beste tips en trucs om je favoriete kruiden en specerijen op een dusdanige manier te bewaren dat je ten alle tijden volop kan genieten van de versheid. Tenslotte wil je deze optimale smaak natuurlijk ook overbrengen op je al culinaire creaties.

  1. Kies de juiste opslagpotten:
    Uit onze eigen ervaring kunnen we je zeker aanraden gebruik te maken van luchtdichte glazen potten om de kruiden en specerijen in te bewaren. Allereerst zorgt de luchtdichtheid ervoor dat er geen blootstelling is aan bijvoorbeeld vocht en licht, waardoor de kwaliteit van de smaakmakers gehandhaafd blijft. Ten tweede is het handig qua gebruik. In de meeste potten kan je perfect een hoeveelheid bewaren tussen de 50 tot 250 gram en zijn ze makkelijk schoon te maken. Bovendien zijn de glazen potten niet al te duur en makkelijk aan te schaffen.
  2. Voorkom Hitte:
    Specerijen en tuinkruiden floreren het best in een koude omgeving. Bewaar ze daarom op een donkere plek, waar zonlicht niet komt en vermijd warmtebronnen zoals het fornuis of de magnetron. Warmte heeft een negatief effect op de smaak en aroma.
  3. Geef je potten of andere opslagmateriaal etiketten en dateer het:
    Het kan voorkomen dat je bepaalde specerijen of tuinkruiden meer gebruikt dan de andere en daardoor verschillende momenten van aankoop hebt. Hierdoor verandert ook de datum van aankoop. Zorg er daarom in je kruidenassortiment voor dat je elke pot labelt met de juiste naam en datum. Dit helpt je om de versheid te bewaren en te organiseren.
  4. Maak gebruik van een kruidenrek: Wanneer je een ware kruidenliefhebber bent en je je weg in de kruidenwereld hebt ontdekt, kan het zo zijn dat je zoveel verschillende tuinkruiden en specerijen hebt dat je je overzicht kwijtraakt. Maak in dit geval gebruik van een speciale kruidenrek om gemakkelijk je weg te kunnen vinden tijdens het koken.
  5. Vervang regelmatig en pas je aankoop op gebruik aan:
    Specerijen en tuinkruiden hebben een voordeel dat je het relatief lang kunt bewaren. De meeste gemixte kruidenmelanges kun je makkelijk 12 maanden bewaren, zonder verlies van smaak en geur, en gedroogde soorten zelfs 12 tot 24 maanden. Onze tip is om de hoeveelheid die je koopt aan te passen op hoe vaak je ze periodiek gebruikt. Als je bijv. bepaalde vleeskruiden 5-10 keer per maand gebruikt, dan gebruik je zo’n 100-150 gram. Door een schatting te maken van de frequentie van een bepaalde specerij op maandbasis, kun je de juiste hoeveelheid periodiek aanschaffen om de versheid te behouden.

Conclusie:
Wij hopen dat je na het lezen van deze blog een flink stuk wijzer bent geworden wanneer je je geliefde specerijen en tuinkruiden wilt beschermen en optimaal wilt genieten. Door de juiste opslagmethode toe te passen, behoud je de versheid van je kruiden en verrijk je culinaire ervaring. Wij wensen je daar alvast heel veel succes mee.

Klik op deze link als je meer wilt weten over het marineren van vlees met de lekkerste kruiden. 

Kruidenrek bewaren
De waardering van dewereldkruidentuin.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 11 reviews.