Skip to main content

Wat is de lekkerste manier om je vlees te marineren volgens de Wereldkruidentuin?

In deze blog bespreken we een belangrijk onderwerp voor alle liefhebbers van vlees en specerijen, namelijk, het marineren van vlees. Vooral in de zomermaanden ( en wintermaanden voor de echte barbecue fanaten) wanneer de barbecuekriebels de overtoom krijgen maakt een goede marinade een wereld van verschil in de smaak en malsheid van je vleesgerechten. Dus delen wij je graag enkele trips en tricks om je vlees naar een hoger niveau te tillen.

Laten we beginnen met het begrip marineren. Waarom doen we dat eigenlijk? Marineren is een techniek waarbij je vlees laten weken en goed laat intrekken in een mengsel van oliën, specerijen, tuinkruiden, azijn en soms yoghurt. Dit proces heeft als effect dat de smaken diep doordringen in het vlees en versterken en het bovendien malser maakt. Ook kan door de toevoeging het vlees sappig worden gehouden wanneer je het kookt of grilt.
Er zijn vele verschillende marinades wat je zou kunnen toepassen variërend van eenvoudig tot wat uitgebreider. Eenvoudige marinades bestaan bijvoorbeeld uit een combinatie van 1 enkele olie en grillspecerij terwijl de wat complexere marinades bestaan uit verschillende mengsel van kruiden, oliën, zuren (zoals citroen-of limoensap), yoghurt en andere smaakmakers. Hierbij zou je kunnen denken aan knoflook, geraspte ui, sojasaus, appelazijn, mosterd en Indonesische ketjap of soja sauzen. Het is belangrijk om smaken te kiezen die goed bij het type vlees passen wat je wilt marineren.

Een belangrijke aspect van marineren is tijd. Hoe langer je de marinade zijn tijd gunt hoe lekkerder en specialer je vlees zal smaken. Nu kunnen wij begrijpen dat je daar misschien niet altijd de mogelijkheid en tijd voor hebt. Daarom raden we je aan om het minimaal 3 tot 4 uur voor het koken  of grillen te laten marineren tot maximaal een hele nacht van zo een 8 uur tot maximaal een halve dag á 12 uur. Nadat je het vlees hebt gemarineerd, zorg er wel goed voor dat de kom of schaal goed afgedekt is met wat (plastic) folie en plaats het in de koelkast zo het zijn werk kan doen.

Wanneer je besluit om citroen-of limoensap toe te voegen in je marinade, dan zal je voorzichtig moeten zijn met de hoeveelheid. Per kilo vlees adviseren we je om niet meer dan 20 ml te gebruiken. Hierdoor hou je de verhoudingen op peil en wordt het vlees bijvoorbeeld niet afgebroken en te taai. Het mooie en bijzondere aan marineren is dat je ermee kan experimenteren. Jij bepaalt zelf welke bestandsdelen en smaakcombinaties je wilt toepassen binnen je marinade. Wil je het bijvoorbeeld lekker traditioneel Amerikaans houden met rozemarijn, grove zwarte peper (peppersteak) en zonnebloemolie, Aziatisch met sojasaus, gember en ketjap of Mediterrane met mediterrane specerijen, olijfolie is afhankelijk van je bereidingswijze en persoonlijke voorkeur.

Uiteraard kunnen we deze blog niet afsluiten zonder onze specerijenliefhebbers te adviseren over ons voorkeur betreft de perfecte marinademix. Onze mix bestaat uit olijfolie, gerapte uien, (dunne) yoghurt en onze Braad en grill kruiden (vlees), Kip tandoori mix (kip) en viskruiden. Per kilo vlees of vis, gebruik ongeveer 20/25 gram specerijenmix, 25ml olijfolie, de dunnere yoghurt en 1,5 uien geraspt. Pak een kommetje en meng de specerij, olijfolie en yoghurt goed met elkaar. Smeer dit vervolgens goed over het vlees en voeg daar de ui aan toe. Kneed het vlees goed en zorg ervoor dat de marinade overal door het vlees zit. Doe daar vervolgens een plastic of normale folie eroverheen en laat het rusten in de koelkast alvorens je het gaat grillen, braden of koken.

Wij hopen dat je nu wat wijzer bent geworden betreft de wereld van specerijen, marineren en vlees. Maak vooral lekker gebruik van onze tips om te imponeren met je vleesgerechten. Probeer verschillende combinaties marinades uit, wees creatief en zorg voor die smaakexplosie bij iedere hap. Vergeet niet om je marinade zijn tijd te gunnen en verras iedereen met het uiteindelijke resultaat.

De Wereldkruidentuin wenst je veel succes en smakelijke avonturen in de wereld van marineren van vlees en specerijen.

Marineren van vlees
De waardering van dewereldkruidentuin.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 11 reviews.