Skip to main content

Biryani

Wilt u lekkere Biryani in alle soorten en vormen voorbereiden met de perfecte kruidenmix? Wij bevelen dan de volgende kruiden aan:

Ingrediënten:

  • 2 kopjes basmatirijst ( charnam rijst )
  • 500 gram kip (of lam, rundvlees, garnalen of groenten voor een vegetarische versie)
  • 2 grote uien, dun gesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 duimlengte gember, fijngehakt
  • 2 groene chilipepers, fijngehakt
  • 1 kopje yoghurt
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel chilipeper gemalen
  • 1 theelepel gemalen komijn of komijnzaad
  • 1 theelepel Biryani kruiden
  • 1 theelepel kardemom gemalen
  • 4 kardemompeulen
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 4 eetlepels ghee (geklaarde boter) of plantaardige olie
  • Een handvol verse muntblaadjes, gehakt
  • Een handvol verse korianderblaadjes, gehakt
  • Saffraandraadjes (een snufje), geweekt in 2 eetlepels warme melk
  • Zout naar smaak

Instructies:

  1. Spoel de rijst grondig af onder koud water en laat het weken in water gedurende 30 minuten. Laat het daarna uitlekken.
  2. Verhit de ghee of olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de kardemompeulen, kruidnagels en kaneelstokje toe en bak ze gedurende 1-2 minuten tot ze geurig zijn.
  3. Voeg de uien toe en bak ze tot ze goudbruin en krokant zijn. Haal de helft van de gebakken uien uit de pan en bewaar ze voor de garnering.
  4. Voeg de knoflook, gember en groene chilipepers toe aan de pan en bak ze gedurende 1-2 minuten tot ze geurig zijn.
  5. Voeg de kip toe aan de pan en bak het gedurende 5-6 minuten tot het aan alle kanten bruin is. Als je een vegetarische versie maakt, voeg dan je gekozen groenten toe.
  6. Voeg de yoghurt, kurkuma, chilipeper, gemalen komijn, biryani kruiden en zout toe aan de pan. Meng goed zodat de kip (of groenten) gelijkmatig bedekt zijn met de kruiden. Laat het geheel sudderen op laag vuur tot de kip gaar is (of de groenten zacht zijn). Voeg indien nodig een beetje water toe om te voorkomen dat het mengsel aanbrandt.
  7. Breng in een aparte grote pan water aan de kook. Voeg de geweekte en uitgelekte rijst toe aan het kokende water en kook het tot het bijna gaar is (ongeveer 70-80% gekookt). Giet de rijst af en zet het opzij.
  8. Verwarm de oven voor op 180°C.
  9. Neem een ovenschaal en leg een laag gekookte rijst op de bodem. Verdeel hierover een deel van de gekruide kip (of groenten) en bestrooi met gehakte munt- en korianderblaadjes. Herhaal deze lagen tot alle rijst en kip (of groenten) op zijn, eindigend met een laag rijst.
  10. Verdeel de geweekte saffraandraadjes met melk over de bovenste laag rijst. Bedek de ovenschaal strak met aluminiumfolie.
  11. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de Biryani gedurende 25-30 minuten, of tot de rijst volledig gaar is en de aroma’s zich hebben vermengd.
  12. Haal de ovenschaal uit de oven en laat het een paar minuten rusten voordat je het serveert. Garneer de Biryani met de gereserveerde gebakken uien.

Serveer de Biryani warm als hoofdgerecht en eventueel met een bijgerecht zoals raita (yoghurtdip) of salade. Geniet van dit heerlijke en geurige rijstgerecht uit de Arabische culinaire wereld!

Biryani Oosterse rijstgerecht
De waardering van dewereldkruidentuin.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 10 reviews.