Skip to main content

Erwtensoep

Wilt u lekkere erwtensoep in alle soorten en vormen voorbereiden met de perfecte kruidenmix? Wij bevelen dan de volgende kruiden aan:

Ingrediënten:

  • 500 gram spliterwten
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • 1 rookworst (ca. 250 gram)
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 winterpenen, in blokjes gesneden
  • 2 preien, in ringen gesneden
  • 2 aardappelen, in blokjes gesneden
  • 2 selderijstengels, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel soepkruiden
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel vierseizoenenpeper (heel of gemalen)
  • 1 theelepel selderijblad gedroogd
  • Zout
  • Verse peterselie voor garnering (optioneel)

Instructies:

  1. Spoel de spliterwten af onder koud water en laat ze even weken in een kom met water.
  2. Verhit een grote soeppan op middelhoog vuur. Bak de spekreepjes tot ze knapperig zijn. Haal de spekreepjes uit de pan en zet ze apart.
  3. Voeg de fijngehakte ui toe aan de pan met het spekvet en bak deze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  4. Voeg de winterpenen, prei, aardappelen, selderij en knoflook toe aan de pan. Bak ze een paar minuten mee tot ze iets zachter worden.
  5. Giet de spliterwten af en voeg ze toe aan de pan. Roer goed door.
  6. Voeg de laurierblaadjes, gedroogde selderijblad, soepkruiden, kurkumapoeder en ongeveer 2 liter water toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook.
  7. Zet het vuur laag en laat de erwtensoep sudderen. Dek de pan gedeeltelijk af en laat het ongeveer 1,5 tot 2 uur pruttelen, of tot de spliterwten en groenten zacht en gaar zijn. Roer af en toe en voeg indien nodig extra water toe als de soep te dik wordt.
  8. Snijd ondertussen de rookworst in plakjes.
  9. Haal de laurierblaadjes uit de pan en voeg de plakjes rookworst en de gebakken spekreepjes toe aan de soep. Laat het geheel nog 10-15 minuten sudderen, zodat de smaken goed mengen.
  10. Breng de erwtensoep op smaak met zout en vierseizoenenpeper. Proef en pas de kruiden aan naar jouw smaak.
  11. Serveer de erwtensoep warm in kommen, gegarneerd met verse peterselie als je dat wilt. Traditioneel wordt erwtensoep geserveerd met roggebrood en katenspek.

Geniet van de erwtensoep, perfect voor bijvoorbeeld de koude winterdagen!

Erwtensoep ( Hollandse specialiteit )
De waardering van dewereldkruidentuin.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 10 reviews.