Skip to main content

Stamppot (Andijviestamppot)

Wilt u lekkere Stamppot (Andijviestamppot) in alle soorten en vormen voorbereiden met de perfecte kruidenmix? Wij bevelen dan de volgende kruiden aan:

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 500 gram verse andijvie
  • 200 gram spekjes
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 50 gram roomboter
  • 100 ml melk
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel bieslook en peterselie
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel zwarte peper gemalen
  • Optioneel: een snufje nootmuskaat

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Spoel ze af onder koud water om overtollig zetmeel te verwijderen.
  2. Doe de aardappelen in een grote pan met een snufje zout en voeg voldoende water toe om ze net onder te dompelen. Breng het water aan de kook.
  3. Kook de aardappelen in ongeveer 15-20 minuten gaar, of tot ze zacht genoeg zijn om te pureren. Prik met een vork om te controleren of ze zacht zijn. Giet de aardappelen af en zet ze terug in de pan.
  4. Terwijl de aardappelen koken, bak je de spekjes in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn. Haal de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bewaar het spekvet in de pan.
  5. Voeg de fijngehakte ui toe aan het spekvet in de pan en bak het op middelhoog vuur tot het zacht en lichtbruin is.
  6. Snijd de andijvie fijn en voeg het toe aan de pan met de gebakken ui. Roerbak de andijvie enkele minuten tot het geslonken is. Breng op smaak met zout en bovengenoemde specerijen
  7. Voeg de roomboter en melk toe aan de gekookte aardappelen in de pan. Gebruik een pureestamper of mixer om de aardappelen tot een smeuïge puree te stampen. Voeg eventueel extra melk toe als de puree te droog is.
  8. Voeg de gebakken spekjes en het andijviemengsel toe aan de pan met de aardappelpuree. Meng alles goed door elkaar tot de andijvie gelijkmatig verdeeld is.
  9. Proef de stamppot en breng het indien nodig op smaak met zout, zwarte peper gemalen en eventueel een snufje nootmuskaat.
  10. Serveer de andijviestamppot direct terwijl het nog warm is. Je kunt het serveren met een kuiltje in het midden waarin je een klontje roomboter legt. Traditioneel wordt de stamppot vaak geserveerd met rookworst, maar je kunt het ook combineren met bijvoorbeeld gehaktballen of een stukje vlees naar keuze.

Geniet van je heerlijke andijviestamppot!

Stamppot ( Andijviestamppot)
De waardering van dewereldkruidentuin.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 10 reviews.