Skip to main content

Zuurkool

Wilt u lekkere Zuurkool in alle soorten en vormen voorbereiden met de perfecte kruidenmix? Wij bevelen dan de volgende kruiden aan:

Ingrediënten:

  • 1 kg zuurkool (vers of uit een zak)
  • 500 gram aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 200 gram spekjes
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 appels, geschild, van het klokhuis ontdaan en in blokjes gesneden
  • 200 ml droge witte wijn (optioneel)
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 jeneverbessen (optioneel)
  • 2 eetlepels boter
  • 1 theelepel citroenmix
  • 1 theelepel kruidnagel heel
  • 1 theelepel kaneel gemalen
  • 1 theelepel witte peper gemalen
  • 1/2 theelepel nootmuskaat gemalen
  • Eventueel: rookworst of ander vlees naar keuze

Bereidingswijze:

  1. Spoel de zuurkool af onder koud water om overtollig zuur te verwijderen. Knijp het overtollige vocht eruit en zet het opzij.
  2. Verhit een grote pan op middelhoog vuur en bak de spekjes tot ze knapperig zijn. Haal de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bewaar het spekvet in de pan.
  3. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe aan het spekvet en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  4. Voeg de zuurkool, blokjes appel, laurierblaadjes, bovengenoemde specerijen en jeneverbessen toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar.
  5. Als je ervoor kiest om witte wijn toe te voegen, giet deze dan nu in de pan. Breng de zuurkool aan de kook en laat het sudderen op laag vuur gedurende ongeveer 30 minuten tot een uur, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  6. Kook de aardappelen in een aparte pan met gezouten water tot ze gaar zijn. Giet ze af en stamp ze fijn met een pureestamper of gebruik een aardappelstamper voor grovere stukjes.
  7. Meng de gestampte aardappelen met de boter en breng op smaak met zout en peper.
  8. Voeg de gestampte aardappelen toe aan de zuurkool en meng alles goed door elkaar.
  9. Voeg indien gewenst de gebakken spekjes toe aan de zuurkool en meng ze erdoorheen.
  10. Proef de zuurkool en breng het indien nodig verder op smaak met zout en peper.
  11. Serveer de zuurkool warm. Je kunt het traditioneel serveren met rookworst of ander vlees naar keuze, zoals varkensvlees of kip.

Geniet van je smakelijke zuurkool!

zuurkool ( Hollandse specialiteit )
De waardering van dewereldkruidentuin.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 10 reviews.